Aalsmeerweg 79
1059 AE Amsterdam
route

T. 020 4897663
info@landzaat.nl

KvK 27189711
privacyverklaring
disclaimer
S P A S R H S R R E t V N M

AANGIFTE BTW

Aangifte BTW voor ZZP

Bent u ZZP’er en wilt u de aangifte BTW (omzetbelasting) laten doen? Dat kan bij ZZP Boekhouder Amsterdam! ZZP Boekhouder Amsterdam is een initiatief van Administratiekantoor Landzaat. Wij hebben inmiddels meer dan 20 jaar ervaring met de administratie en dus met de aangifte BTW voor ZZP’ers. Een ZZP’er moet voor ons wel een echte ondernemer zijn. Zo dient hij of zij bijvoorbeeld meerdere klanten te hebben en ook op zoek te zijn naar nieuwe klanten.
De aard van uw dienst bepaalt of u aangifte BTW moet doen. Als de dienst vrijgesteld is van BTW, dan hoeft u geen aangifte te doen. In de zorg en in het onderwijs zijn bijvoorbeeld vrijstellingen. De meeste ZZP’ers moeten wel aangifte BTW doen. De gefactureerde BTW aan uw klanten moet dan worden afdragen aan de Belastingdienst. En de BTW die u betaald heeft over zakelijke kosten, wordt hierop in mindering gebracht. Een ZZP’er doet meestal per kwartaal aangifte BTW.

Aangifte BTW laten doen

De aangifte BTW kan soms lastig zijn. Er zijn bijvoorbeeld speciale regels als u uw diensten verkoopt aan het buitenland of als u diensten juist inkoopt uit het buitenland. En wanneer mag u deelnemen aan de KOR, de kleine ondernemersregeling? Uw kunt uw aangifte BTW daarom laten doen door ZZP Boekhouder Amsterdam. U krijgt van ons bericht als u aangifte moet doen. Wij ontvangen dan graag uw administratie: inkoopfacturen en verkoopfacturen, bonnen en bankafschriften. U bent dan nooit te laat met het indienen van de aangifte BTW en dat bespaart u wellicht boetes.

Tarieven BTW

Het meest voorkomende tarief voor de BTW is 21%. Uw dienst valt onder dit tarief indien het niet is vrijgesteld van BTW of als het niet onder het 9% BTW-tarief valt. Als u aan ondernemers in het buitenland factureert, dan gelden er andere regels.
In de zorg en in het onderwijs zijn veel vrijstellingen voor de BTW. De meeste diensten van journalisten, componisten, schrijvers en cartoonisten zijn ook vrijgesteld van BTW. Zij hoeven dan geen BTW aan hun klanten in rekening te brengen, maar kunnen ook geen BTW op zakelijke kosten terugvorderen.

Het verlaagde BTW-tarief van 9% geldt bijvoorbeeld voor:
- kappers, schoenmakers, fietsenmakers, kleermakers;
- logies en werkzaamheden aan woningen;
- kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en tijdschriften;
- cultuur, recreatie, sport, uitvoerende kunstenaars;
- personenvervoer.

Kleine ondernemersregeling

U kunt aan de kleine ondernemersregeling voor de BTW deelnemen als uw omzet niet meer dan € 20.000 per jaar bedraagt. Ook BV’s kunnen aan de deze regeling deelnemen. Als u voor vrijstelling kiest, dan berekent u geen BTW meer aan uw klanten en de BTW op zakelijke kosten is niet meer aftrekbaar. De keuze staat wel (onder voorwaarden) voor 3 jaar vast. U hoeft dan geen aangifte omzetbelasting meer te doen.